Waarom rebranden en wat zijn daarvoor de stappen?

In het land des internet komen en gaan trends razendsnel. Er zijn veel redenen waarom je je website zou moeten vernieuwen. Als je website drie jaar lang niet is geüpdate kan het er alweer heel erg achterhaald uitzien. Als je de onderstaande irritaties herkent op je eigen website, dan is jouw website toe aan rebranding. 

 

Your brand is what people say about you when you are not in the room

  1. Een trage website. Dit houdt in dat je website meer dan 10 seconden duurt voordat deze laadt.
  2. Teveel tekst in 1 oogopslag en weinig tot geen call to actions. Niemand houdt van lezen. Althans, niet wanneer je er niet om gevraagd heb. Zorg er daarom voor dat je boodschap kort en krachtig is en er direct een button staat waar mensen je product of dienst kunnen lezen/kopen.
  3. Te weinig kleur. Jij bent niet saai dus waarom jouw website wel? Probeer levende kleuren te gebruiken op je website die verleidelijk zijn en mensen aansporen om actie te ondernemen.
  4. Oke niet te enthousiast zijn met teveel kleur op de website, dit kan namelijk erg rommelig overkomen. Kies drie of max vier primaire kleuren uit die je consistent door blijft voeren op de website. 
  5. Maak het een beetje persoonlijk. Je kan als startende ondernemer niet direct tegen de monopolies op. Door je website meer persoonlijk te maken trek je mensen sneller aan om het product of dienst bij jou te kopen. 
  6. Te veel technische fouten. Eigenlijk is 1 fout al vet irritant. Probeer daarom je website altijd up to date te houden zodat er geen fouten ontstaan op de website.
Denk je nu, ja ja ja, allemaal problemen waar we als bedrijf mee dealen. Dan heb ik een handige stappenplan hieronder geschreven die jou kan helpen om over te gaan tot rebranding.
    1. Inkoppertje alert 🙂 Voorbereiding is het halve werk. We merken nog wel eens dat een rebranding traject lichtjes wordt opgepakt, waarna tijdens het proces mensen tegen de muur lopen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de reden waarom je jouw merk wil rebranden. De bovenstaande punten kunnen genoeg reden zijn om het roer om te gooien. 
    2. Zonder ons belangrijker te maken dan we zijn is het goed om tijdens een rebranding-proces een externe partij te betrekken. Dit zorgt voor een frisse blik op je business en helpt je om écht tot de kern van je nieuwe merk te komen.
    3.  Plan een brainstormsessie (samen met je team) waarin je alle hoofdtaken gaat opsommen. Bijvoorbeeld: Bij het rebranden komt het volgende meekijken: Het vernieuwen van de website, social media, nieuwe logo op documenten, eventuele beleid aanpassen en kritisch kijken naar het huidige brandbook. (Heb je nog geen brandbook? Klik hier)
    4. Stel een nieuwe bedrijf DNA vast. En dit hier, is de reden waarom rebranding soms weken tot maanden kan duren. Tijdens het proces kom je er achter welke elementen wel goed hebben gewerkt voor het bedrijf en welke dorstig waren naar verbetering. 
    5. Soms hoeft je merknaam niet te veranderen en heeft slechts je logo een verfrissende look nodig. Maar als je ook graag je merknaam wilt veranderen, kies dan een catchy naam wat voor jouw gevoel ook goed voelt. Onze merknaam is erg persoonlijk en is een innerlijke motivatie geweest om de angsten los te laten en te doen waar we echt vrolijk van worden. 
    6. We zijn eindelijk geland bij het leukste stukje van rebranding. Namelijk het ontwikkelen van een visuele identiteit voor het bedrijf. De visuele identiteit zal jouw DNA uitstralen. Wanneer je het verhaal van je bedrijf hoort, zal dat één op één aansluiten bij het beeld wat er van je merk wordt neergezet. Binnenkort delen wij een brandbook voorbeeld op de website!
    7. Ben je tevreden over je huisstijl? Dan ga je aan de slag met de strategie voor het bedrijf. Hier komt onder andere bij kijken: marktonderzoek, SWOT-analyse, confrontatiematrix, Foetsje-model en zet dit over in een pakkende content planning. 
    8. Bij de allerlaatste stap ga je alle nieuwe inzichten en analyses uitvoeren op je social media kanalen, website en marketing programma’s.

Dit waren “kort” onze tips om het beste uit je merk te halen. Ben je na het lezen van dit artikel al moe geraakt van alle stappen? Pak dan gerust een kopje koffie en bel ons. Wij helpen je graag bij de rebranding van je bedrijf. 




Geef een reactie

Your email address will not be published.