Halal ondernemen

‘Ondernemer’ zijn is tegenwoordig een ware trend geworden en terecht. Wat is er mooier dan je eigen baas zijn? Wat is er leuker dan je eigen dag in te plannen en niemand die je vertelt hoe je je mag kleden op de werkvloer? Ik zou me niets kunnen voorstellen wat het werkleven beter zou maken. 

Als je het idee, de passie, de drive en de eindeloze motivatie hebt om je idee concreet te maken, bezit je de ingrediënten van een succesvolle ondernemer. Het is belangrijk om te onthouden dat succes, in deze wereld en in het Hiernamaals, aan Allah (swt) is om te geven aan wie Hij wil.

Hier zijn een paar eenvoudige stappen en herinneringen voor moslim ondernemers om hun succesvolle en productieve ondernemersreis een kickstart te geven:

1) Start je bedrijf met de juiste intenties

De bedoeling achter het ondernemen is wat er toe doet in de ogen van Allah (SWT). Als moslim ondernemer is het belangrijk dat je een goede en zuivere bedoeling hebt voordat je je op het gebied van ondernemerschap waagt en voor jezelf begint. Stel jezelf de vraag: is de beweegreden achter mijn onderneming gericht op de tevredenheid van Allaah, een positieve verandering in de wereld teweeg brengen of houdt je je bezig met illegale zaken?  

Wees bewust van het feit dat we allemaal consequenties moeten plukken van onze acties in deze wereld en in het hiernamaalse. Goede intenties brengen altijd grote zegeningen met zich mee, onthoudt dat! 

 

2) Zoek de leiding van Allah (SWT): DOE Dua

Je moet er een gewoonte van maken om Allah’s (SWT) leiding te vragen in al je zakelijke keuzes en acties. Elke keer dat er weer een moeilijke beslissing voor de deur staat of er iets te plannen is, moet je Allah’s (SWT) richting vragen, want er gebeurt niets zonder Zijn kennis en bevel. Dua is een wapen voor de gelovige en Allah (SWT) verlaat nooit degenen die Hem aanroepen en vertrouwen op Zijn wijsheid. Vraag Allah (swt) altijd om je in de richting te duwen die beter is voor jou en je bedrijf en om je weg te houden van alles wat niet goed is voor jou of je bedrijf.

Niets kan worden bereikt in deze wereld, of het Hiernamaals, zonder hard werken en toewijding.

3) Uitstekend karakter

Als moslims moeten we de beste versie van onszelf zijn. Een moslim ondernemer moet uitmuntendheid en eerlijkheid in zijn/haar karakter laten zien als het gaat om alle zakelijke transacties; men moet eerlijk, verantwoordelijk, barmhartig, nederig, medelevend, genereus en standvastig zijn in zijn/haar woord. Een moslim moet het goede voorbeeld geven. In plaats van alleen goedheid en eerlijkheid te roepen, moet een moslim het eerst zelf in praktijk brengen.

4) Hard werken en toewijding

Niets kan worden bereikt in deze wereld, of het Hiernamaals, zonder hard werken en toewijding. Het doel van dit leven is niet dat we constant plezier en ontspanning hebben, maar het is om te accepteren dat het leven een constante strijd is, waarvoor men hard moet werken om het einddoel, namelijk het paradijs, te bereiken. Net zoals ons succes in het volgende leven afhankelijk is van ons harde werk om een ​​goede moslim in deze wereld te zijn, is het bereiken van succes in deze wereld ook afhankelijk van het niveau van hard werken en toewijding die we steken in alles wat we doen. Allah (SWT) heeft Zijn dienaren uitgerust met alle hulpmiddelen die nodig zijn om succes te behalen en moedigt ons aan om het beste te doen wat we kunnen, in wat we ook doen, en laat de rest aan Hem over. De uitkomst hebben we niet in de hand, dat is alleen in de handen van Allah (SWT), maar het niveau van hard werken dat we steken in wat we willen in het leven, hebben we zelf in de hand. Daarom moeten we, om iets te bereiken in dit leven, alles geven wat we hebben en dan de resultaten overlaten aan de beste planners. Hard werken gaat nooit verloren en Allah (SWT) belooft grote beloningen voor Zijn toegewijde dienaren.

5) Geef niet op!

Alles in deze wereld heeft zijn ups en downs, inclusief (vooral) ondernemende ondernemingen. Als moslims verzekert Allah (SWT) ons dat als we standvastig blijven in ons werk en hard blijven werken zonder op te geven, Allah (SWT) ons altijd zal helpen. Een moslim ondernemer moet geloven dat wat er ook gebeurt, gebeurt omdat het de Wil van Allah (SWT) is. Daarom moet je standvastig blijven in het geloof (geloof in de hulp van Allah (SWT) en Zijn plannen voor ons) en nooit opgeven. In moeilijke tijden vraagt Allaah (SWT)  zijn dienaren om Sabr (geduld) en Tawakkal te hebben; dat zijn de ware eigenschappen van een gelovige. Het is een vast geloof en bergen aan geduld, die een moslim ondernemer niet te stoppen maakt tegen de wereld!

6) Conclusie

Een moslim ondernemer moet vooral rechtvaardig zijn. Ik herhaal, succes is in de handen van Allah (SWT) en Hij kiest ervoor om het te geven aan wie Hij wil, daarom kunnen we alleen maar proberen een pad te volgen dat Hem pleziert en ons best doen terwijl we onze volledig vertrouwen in Allah (SWT) zetten. Dat beste moslim ondernemer , is het echte recept voor succes!  Geef een reactie

Your email address will not be published.