5 tips van een moslima ondernemer

1) Offer je verplichtingen niet op voor iets dat zal vergaan

Fard over Nafl – niet andersom. Je verplichtingen omvatten tijd voor Allah, tijd voor jezelf (omdat je lichaam ook rechten heeft), tijd voor de relaties die Hij je gaf en dan komen je doelen en dromen! Als je in oplopende volgorde begint, zul je de worsteling van het klimmen nog meer voelen. 

… En wie Allah vreest – Hij zal een uitweg voor hem maken. En zal voor hem zorgen waar hij het niet verwacht. En wie op Allah vertrouwt, dan is Hij voldoende voor hem… [Koran; 65:2-3]

Allah, familie en vrienden zijn mijn cirkel van vreugde. Als ik vaak uitga met mijn gezin, neem ik mijn laptop niet mee, dus ik kan echt tijd met hen doorbrengen. Ik ben opgegroeid in een hechte gezin, dus mijn familie is me ook erg dierbaar. Ik maak tijd voor iedereen omdat ik besef dat zaken en werk zullen komen en gaan, maar mijn cirkel van vreugde zal hetzelfde blijven. En dankzij hun steun kan ik ook aan mijn bedrijf werken. Als je het gevoel hebt dat je relaties lijden onder je bedrijf, is het oké om het rustiger aan te doen.

In mijn weekenden werk ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling door naar tafsir te luisteren en mijn uit het hoofd geleerde soera’s te leren of te herzien.

 

2) Bouw een relatie op met je klanten (omdat je niet op geld uit bent maar op het helpen.

Onthoud dat je geen volgers/abonnees/klanten verzamelt, je bouwt een community! Maak contact met je publiek – of het nu via een nieuwsbrief of sociale media is. Je moet weten waar je ideale publiek verblijft. 

Wij plannen bijvoorbeeld altijd na een aantal weken opnieuw een evaluatie gesprek in met onze klanten. Zo kunnen wij hun aanhoren en eventuele ontevredenheid verhelpen. 

BOODSCHAPPER VAN ALLAH (ﷺ) ZEI: “…Bij Allah! Het is niet de armoede die ik voor je vrees, maar wat ik voor je vrees, is dat de wereld voor jou zal worden gepresenteerd zoals hij werd gepresenteerd aan degenen voor jou, dan zul je ervoor strijden, net zoals zij ervoor hebben gestreden, en het zal jou vernietigen, net zoals het hen vernietigde.’ [Tirmidhi]

Kleine bedrijven hebben dit voordeel ten opzichte van grote bedrijven: ze kunnen een langdurige relatie met hun klanten aangaan door middel van één-op-één gesprekken. Iets dat vertrouwen opbouwt met de tijd. Zet jezelf opzij en kijk naar het grotere geheel. In deze branche is het belangrijk om een ​​gemeenschap op te bouwen in plaats van een imperium.

Je stopt niet met bewegen als je de weg kwijt bent. Je blijft lopen.

3) Laat niet één mislukking je hele reis bepalen

Iedereen gaat door een moeilijke periode en het is gemakkelijk om slechte beslissingen te nemen in de moeilijke tijd. Er gebeuren dingen die je niet in de hand hebt. Je bestelling raakt zoek tijdens de transport. De producten komen te laat of beschadigd aan. Je moet ongelooflijk veel douane betalen. Gebrek aan genoeg geld voor je volgende productlijn – enzovoort, enzovoort … het hoort allemaal bij het leven en is niet het einde van de wereld.

Ik heb persoonlijk geleerd om mijn geld beter te beheren en om slimme investeringen te doen die baat kunnen hebben op mijn persoonlijke ontwikkeling en bedrijf. Dit heb ik geleerd nadat ik zoveel fouten heb gemaakt en zoveel verkeerde investeringen heb gedaan.

Je stopt niet met bewegen als je de weg kwijt bent. Je blijft lopen om een ​​pad te vinden. Deze reis geeft je inzicht in welke fouten je hebt gemaakt en hoe je de volgende keer kunt verbeteren in shaa Allah.

Boodschapper van Allah (ﷺ) zei: “Benijd elkaar niet; drijf de prijzen niet op door tegen elkaar te overbieden; haat elkaar niet; koester geen boosaardigheid tegen elkaar; en ga geen commerciële transactie aan wanneer anderen die zijn aangegaan (transactie); maar wees jullie, o slaven van Allah, als broeders. Een moslim is de broer van een andere moslim; hij onderdrukt hem niet, hij kijkt niet op hem neer, noch vernedert hij hem. Vroomheid is hier (en hij wees drie keer naar zijn borst). Het is genoeg kwaad voor een moslim om zijn broeder moslim te minachten. Alle dingen van een moslim zijn onschendbaar voor zijn zwager: zijn bloed, zijn eigendom en zijn eer”. [Riyad as-Salihin 235]

 

4) Maak af waar je aan begint

Een docent leerde me ooit dat als je iets doet, je je gewoon op dat ene ding moet concentreren – maak het af en ga verder met het volgende. Je bent aan het eten, concentreert je op het eten, geniet ervan, maak het af en ga verder met het volgende. Als je geniet met je familie, geniet dan met ze, wees niet half aanwezig. Concentreer je op wat er op dat moment voor je ligt. Anders krijg je niets door op twee plaatsen te zijn. En ben jij een multi enthousiast en raak je snel onderprikkeld als je niet met meerdere dingen bezig bent, zorg er dan voor dat je van alle taken eerst de prioriteit taken afmaakt, ga dan pas over naar alles wat er omheen ook belangrijk is. 

Boodschapper van Allah (ﷺ) zei: “O Allah, zegen mijn natie in hun vroege ochtenden (d.w.z. wat ze doen in de vroege ochtend).” [Hadith; Ibn Majah 100]

5) Geld is niet je hoofddoel

Gelukkig heeft iedereen het vermogen om meer mentale spieren op te bouwen door de manier waarop ze denken, voelen en gedragen te veranderen. En de beste manier om mentaal sterker te worden, is door slimmer te werken – niet alleen harder – door de ongezonde gewoonten die je tegenhouden op te geven. Doe veel onderzoek en bid istikhara voordat je aan iets begint. 

Laat een website maken, Investeer slim, laat je adviseren door collega-ondernemers en check de beste opties voor jouw bedrijf. Maak marketing leuk. En zet jezelf daarbuiten.

Alles wat ik uiteindelijk te zeggen heb, is: “Het gaat niet om winnen of verliezen of winst maken of nummer één zijn; Het gaat er meer om dat je doel zoveel mogelijk mensen bereikt. DAT is wanneer je slaagt, wat meer is dan het verdienen van iets van het bovenstaande.” En geloof me, het geld zal dan volgen. Je trekt leukere klanten aan en je vind meer barakah (zegening) in jouw voorziening. 

“Degene die alleen op deze wereld is gericht, Allah zal zijn zaken in de war brengen en hem voortdurend bang maken voor armoede, en hij zal niets van deze wereld krijgen behalve dat wat voor hem is verordend. Degene die gefocust is op het Hiernamaals, Allah zal zijn zaken voor hem regelen en hem tevreden laten voelen met zijn verlies, en zijn voorzieningen en wereldse winsten zullen hem ongetwijfeld ten deel vallen.” [Ibn Majah]

Geef een reactie

Your email address will not be published.